Składniki
Ciasto kruche:
- 400 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 żółtka
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
Nadzienie:
- truskawki
- bułka tarta
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
Przygotowanie
KROK 1: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu). Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiamy szybko ciasto. Zrób to samo z kruszonką.
KROK 2: Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na 1 cm grubości. Podpiecz około 10-15 minut.
KROK 3: Wierzch ciasta posyp bułką tartą i wyłóż pocięte na pół truskawki. Posyp wierzch kruszonką.
KROK 4: Piecz około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do przestygnięcia. Przed podaniem pokrój na prostokątne kawałki.