1h 30min 6 porcji Łatwy
Piaskowa babka poznańska
Piaskowa babka poznańska

Piaskowa babka poznańska

Składniki

Ciasto:

Do dekoracji:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Jak przygotować piaskową babkę poznańską?

Babko, babko udaj się, bo jak nie to cię zjem! Tak śpiewają wszystkie dzieci w Poznaniu na widok piaskowej babki, która zawsze się udaje.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Formę do babki smarujemy masłem i prószymy mąką.
  3. Łączymy suche składniki i mieszamy.
  4. Wbijamy do nich jaja i mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  5. Powoli, ciągle mieszając, dolewamy roztopione masło i sok z cytryny.
  6. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy 45-60 minut.
  7. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika.
  8. Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody.
  9. Polewamy babkę lukrem.
  10. Dekorujemy pikiem.

Ta babka to prawdziwy rarytas i zawsze się udaje.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: