fbpx
Ciasto truskawkowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto truskawkowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 100

Składniki

Ciasto:
  • 4 duże jajka; białka i żółtka oddzielnie
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 500 g świeżych truskawek
Dekoracja:
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Soczyste truskawki zatopione w puszystym cieście - czy istnieje smaczniejszy sposób na celebrację wakacyjnego podwieczorku?

  1. Okrągłą foremkę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Białka ubijamy, a gdy piana trochę zgęstnieje, stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier puder, aż ubijemy białka na sztywną pianę.
  3. Dodajemy żółtka i mieszamy, aby składniki się połączyły.
  4. Do masy wlewamy masło i ponownie mieszamy.
  5. Do piany dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie szpatułką.
  6. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzchu układamy owoce.
  7. Ciasto z truskawkami pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
  8. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
  9. Dekorujemy pikiem.

 

Ciasto truskawkowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+