1h 40min 8 porcji Łatwy
Ciasto truskawkowe
Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Składniki

Ciasto:

  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 500 g świeżych truskawek

Dekoracja:

  • 3 łyżki cukru pudru

Jak przygotować ciasto truskawkowe?

Soczyste truskawki zatopione w puszystym cieście – czy istnieje smaczniejszy sposób na celebrację wakacyjnego podwieczorku?

  1. Okrągłą foremkę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Białka ubijamy, a gdy piana trochę zgęstnieje, stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier puder, aż ubijemy białka na sztywną pianę.
  3. Dodajemy żółtka i mieszamy, aby składniki się połączyły.
  4. Do masy wlewamy masło i ponownie mieszamy.
  5. Do piany dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie szpatułką.
  6. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzchu układamy owoce.
  7. Ciasto z truskawkami pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
  8. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
  9. Dekorujemy pikiem.

 

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: