Konfitura cytrynowa z imbirem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Na konfiturę:

Przygotowanie

Konfitura cytrynowa to orzeźwiający pomysł na dodatek do kanapek. Pełna witamin, o kolorze słońca - rozjaśni każdy senny, pochmurny poranek.

  1. Cytryny wkładamy do miski lub dużego garnka i parzymy wrzątkiem.
  2. Następnie za pomocą szczoteczki do warzyw dokładnie szorujemy owoce.
  3. Wyczyszczone owoce odcedzamy i zalewamy świeżą, zimną wodą i odstawiamy na 24 h.
  4. Kolejnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy cytryny przez około 30 min, aż zrobią się miękkie.
  5. Owoce odcedzamy i kroimy na kawałki (usuwając pestki).
  6. W garnku gotujemy przez kilka minut wodę z dodatkiem cukru i miodu, cały czas mieszając do momentu, aż powstanie syrop.
  7. Pokrojone owoce wrzucamy do syropu i gotujemy na małym ogniu tak długo, aż konfitura zacznie gęstnieć, a skórki cytryny wyraźnie zmiękną.
  8. Na koniec do konfitury dodajemy Dżemix, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
  9. Gotową konfiturę przelewamy do słoiczków.

Konfiturę podajemy wystudzoną z bagietką i kremowym serkiem na leniwe, późne śniadanie. To najlepszy pomysł na rozpoczęcie dnia!

Konfitura cytrynowa z imbirem - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy