Konfitura cytrynowa z imbirem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Na konfiturę:- 15 g Dżemixu uniwersalnego 2:1 Delecta
- 5 cytryn
- 500 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 300 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki otartego imbiru
Przygotowanie
Konfitura cytrynowa to orzeźwiający pomysł na dodatek do kanapek. Pełna witamin, o kolorze słońca - rozjaśni każdy senny, pochmurny poranek.
- Cytryny wkładamy do miski lub dużego garnka i parzymy wrzątkiem.
- Następnie za pomocą szczoteczki do warzyw dokładnie szorujemy owoce.
- Wyczyszczone owoce odcedzamy i zalewamy świeżą, zimną wodą i odstawiamy na 24 h.
- Kolejnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy cytryny przez około 30 min, aż zrobią się miękkie.
- Owoce odcedzamy i kroimy na kawałki (usuwając pestki).
- W garnku gotujemy przez kilka minut wodę z dodatkiem cukru i miodu, cały czas mieszając do momentu, aż powstanie syrop.
- Pokrojone owoce wrzucamy do syropu i gotujemy na małym ogniu tak długo, aż konfitura zacznie gęstnieć, a skórki cytryny wyraźnie zmiękną.
- Na koniec do konfitury dodajemy Dżemix, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
- Gotową konfiturę przelewamy do słoiczków.
Konfiturę podajemy wystudzoną z bagietką i kremowym serkiem na leniwe, późne śniadanie. To najlepszy pomysł na rozpoczęcie dnia!