Konfitura cytrynowa z imbirem

30 min4 porcje

Konfitury to zamknięte w słoikach słońce, miłość i dom. A skoro sezonowych owoców coraz więcej - czas zrobić przegląd spiżarki i przygotować nowe słoiczki!

Składniki

Nadzienie:

Wstęp

Przygotowanie konfitur niektórym kojarzy się z „pospolitym ruszeniem” – kupujemy słoiki, znosimy z targu lub przynosimy od znajomych wiaderka z owocami i poświęcamy cały weekend na tworzenie pyszności. W moim domu natomiast przygotowanie konfitur zawsze odbywało się… ot tak, kiedy tylko przyszła nam ochota na słodkości. Cierpliwie czekający zatem w spiżarce słoiczek z owocami zamkniętymi w słoiczku jest zawsze ratunkiem kiedy coś za nami chodzi albo potrzebujemy wzbogacenia wypieków lub deserów.

Jak przygotować Konfitura cytrynowa z imbirem?

Zaczynam od przygotowania cytryn. Owoce wkładam do miski lub dużego garnka i parzę wrzątkiem. Następnie za pomocą szczoteczki do warzyw dokładnie szoruję owoce. Wyczyszczone owoce odcedzam i zalewam świeżą, zimną wodą i odstawiam na 24 h.

Kolejnego dnia zmieniam wodę i gotuję cytryny przez ok. 30 min, aż zrobią się miękkie. Owoce odcedzam i kroję na kawałki (usuwając
pestki).

W garnku gotuję przez kilka minut wodę z dodatkiem cukru i miodu, cały czas mieszając do momentu, aż powstanie syrop. Pokrojone owoce wrzucam do syropu i gotuję na małym ogniu tak długo, aż konfitura zacznie gęstnieć, a skórki cytryny wyraźnie zmiękną. Na koniec do konfitury dodaję Dżemix, mieszam i gotuję jeszcze przez 2 minuty. Gotową konfiturę przelewam do słoiczków lub podaję wystudzoną z bagietką i kremowym serkiem.

Przygotowałam dla Ciebie muzykę, z którą praca będzie przyjemniejsza!

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz