30min 12 porcji Łatwy 24h
Konfitura cytrynowa z imbirem

Konfitura cytrynowa z imbirem

Składniki

Na konfiturę:

Jak przygotować konfiturę cytrynową z imbirem?

Konfitura cytrynowa to orzeźwiający pomysł na dodatek do kanapek. Pełna witamin, o kolorze słońca – rozjaśni każdy senny, pochmurny poranek.

  1. Cytryny wkładamy do miski lub dużego garnka i parzymy wrzątkiem.
  2. Następnie za pomocą szczoteczki do warzyw dokładnie szorujemy owoce.
  3. Wyczyszczone owoce odcedzamy i zalewamy świeżą, zimną wodą i odstawiamy na 24 h.
  4. Kolejnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy cytryny przez około 30 min, aż zrobią się miękkie.
  5. Owoce odcedzamy i kroimy na kawałki (usuwając pestki).
  6. W garnku gotujemy przez kilka minut wodę z dodatkiem cukru i miodu, cały czas mieszając do momentu, aż powstanie syrop.
  7. Pokrojone owoce wrzucamy do syropu i gotujemy na małym ogniu tak długo, aż konfitura zacznie gęstnieć, a skórki cytryny wyraźnie zmiękną.
  8. Na koniec do konfitury dodajemy Dżemix, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
  9. Gotową konfiturę przelewamy do słoiczków.

Konfiturę podajemy wystudzoną z bagietką i kremowym serkiem na leniwe, późne śniadanie. To najlepszy pomysł na rozpoczęcie dnia!

Średnia: 3,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: