Składniki
Ciasto:- 325 g mąki pszennej
- 55 g ciemnego kakao
- ½ łyżeczki soli
- 110 ml mleka
- 175 g jogurtu waniliowego
- 225 g masła
- 240 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 4 jaja
- 100 g mieszanki bakaliowej Bakalland
- 1 łyżka orzechów włoskich Bakalland
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 1-2 łyżki migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie
Ochota na szybki, prosty wypiek "bez wydziwiania" i skomplikowanych składników? Oto nasza propozycja - szybka babka jogurtowo-kakaowa!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem.
- Mąkę, kakao, sól i sodę łączymy w dużej misce.
- Cukier puder ucieramy z masłem na puszysty krem, następnie dodajemy lekko ubite jaja i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka masa.
- Do masy jajecznej dodajemy mleko wymieszane z jogurtem waniliowym, a następnie ciągle mieszamy i powoli wsypujemy mąkę.
- Na koniec dodajemy bakalie.
- Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut.
- Po upieczeniu pozostawiamy babkę do wystudzenia w formie.
- Z roztopionych czekolady, masła i śmietanki przygotowujemy polewę czekoladową.
- Po wyjęciu dekorujemy ciasto polewą i płatkami migdałów oraz wybranym pikiem.
Szybka w przygotowaniu babka znika równie szybko. Może warto przygotować podwójną porcję? :)