Jogurtowa babka kakaowa z bloga "kuchnia-marty.pl"

1 h 30 min12 porcji

Składniki

Ciasto:

Jak przygotować Jogurtowa babka kakaowa z bloga "kuchnia-marty.pl"?

Czasami najdzie mnie ochota na szybki, prosty wypiek „bez wydziwiania” i skomplikowanych składników. Taką propozycję podesłała mi Marta z bloga kuchnia-marty.pl. Przygotowała gratkę dla miłośników babek – szybką w przygotowaniu, puszystą i delikatną, jogurtową babkę kakaową z bakaliami, która znika jeszcze szybciej niż się ją przygotowuje.

Marta przygotowała babkę w następujący sposób:

Piekarnik nagrzewam do temperatury 170 stopni, a formę do pieczenia babki smaruję tłuszczem. Mąkę, kakao, sól i sodę łączę w dużej misce. Cukier puder ucieram w dzieży miksera z masłem na puszysty krem, następnie dodaję lekko ubite jajka i dokładnie mieszam, aż powstanie gładka masa. Do masy jajecznej dodaję mleko wymieszane z jogurtem waniliowym, a następnie ciągle mieszać powoli wsypuję mąkę. Na koniec dodaję bakalie. Ciasto delikatnie przelewam do formy i piekę ok. 60 minut.

Po upieczeniu babkę pozostawiam do wystudzenia w formie. Po wyjęciu – dekoruję polewą czekoladową i płatkami migdałów.

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz