1h 30min 15 porcji Łatwy 12h
Tort lodowy snikers
Tort lodowy snikers

Tort lodowy snikers

Składniki

Brownie:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 45 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu winnego

Sos karmelowy:

  • 20 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 1/3 łyżeczki soli

Warstwa lodowa:

  • 500 g serka kremowego
  • 100 ml mleka
  • 300 g masła orzechowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 g orzeszków ziemnych

Polewa:

  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki 36%

Jak przygotować tort lodowy snikers?

Połączenie orzechów, karmelu, lodów i brownie to najlepsze, co może nas spotkać w upalny dzień. Pożywna, orzeźwiająca i zniewalająco pyszna przekąska.

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
  4. Do szklanki wody wlewamy ocet i mieszamy.
  5. Łączymy składniki ze sobą i dokładnie mieszamy, na końcu wlewając olej.
  6. Krótko mieszamy mikserem do połączenia składników.
  7. Wlewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
  9. W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło.
  10. Zasypujemy je cukrem, podgrzewając około 3-5 minut, aż cukier zbrązowieje.
  11. W trakcie podgrzewania nie mieszamy, a jedynie lekko potrząsamy rondelkiem, w razie potrzeby.
  12. Kiedy cukier już się rozpuści i skarmelizuje, powoli wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy.
  13. Dodajemy sól i podgrzewamy jeszcze przez około 3 minuty, ciągle mieszając, aż do uzyskania idealnie gładkiego sosu.
  14. Miksujemy serek, mleko i cukier.
  15. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy.
  16. Na dno tortownicy wykładamy pierwszy krążek ciasta brownie.
  17. Polewamy sosem karmelowym i zasypujemy połową orzeszków ziemnych i przykrywamy połową masy lodowej.
  18. Wykładamy następny krążek brownie i znów polewamy karmelem, posypujemy orzeszkami i przykrywamy drugą częścią masy.
  19. Tort wkładamy do zamrażarki na całą noc.
  20. Przed podaniem polewamy mleczną czekoladą stopioną ze śmietanką.
  21. Dekorujemy pikiem.

Już po pierwszej łyżeczce wiadomo, że na jednej się nie skończy. Smacznego!

Średnia: 4,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: