Składniki
Ciasto:- 500 g mąki razowej lub orkiszowej
- 125 g cukru trzcinowego
- 250 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
- 1 kg jabłek
- 1 cytryna
- 125 g miodu akacjowego
- 500 g półtłustego twarogu
- 50 g ugotowanej kaszy jaglanej
Przygotowanie
Ten jabłecznik rozbudzi nawet Śpiącą Królewnę!
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu), zaś formę żaroodporną smarujemy masłem.
- Mąkę, cukier, wanilię, sól, cynamon i masło rozcieramy w palcach.
- 2/3 suchej masy rozprowadzamy w wysmarowanej masłem formie, lekko uciskając ciasto.
- Jabłka myjemy i kroimy na plasterki, a z cytryny ścieramy skórkę.
- Twaróg, miód i skórkę z cytryny mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną.
- Rozprowadzamy masę na pierwszej warstwie ciasta i rozkładamy na niej jabłka.
- Pozostałości suchej masy równomiernie rozprowadzamy na wierzchu ciasta.
- Pieczemy około 30-40 minut, po czym zostawiamy do ostygnięcia.
- Ozdabiamy pikiem.
I gotowe, wsytarczy zaprosić siedmiu krasnoludków do wspólnego pałaszowania.