1h 20min 12 porcji Łatwy
Tarta z gruszkami i marcepanem

Tarta z gruszkami i marcepanem

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować tartę marcepanowo-gruszkową?

Prawdziwie wyrafinowana przyjemność i bardzo prosty sposób przygotowania. Oto sekret tego przepisu!

  1. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C  (bez termoobiegu).
  2. Ciasto kruche do wypieku domowego przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając mieszankę z margaryną i jajem.
  3. Formę o średnicy ok. 28 cm smarujemy tłuszczem. Wyklejamy ciastem dno i boki formy. Ciasto nakłuwamy lekko widelcem.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zrumieni.
  5. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  6. Mielimy migdały.
  7. W misce mieszamy na gładką masę śmietanę, żółtka, zmielone migdały, aromat i alkohol.
  8. Gruszki kroimy w plastry i rozkładamy na podpieczonym cieście.
  9. Na owoce wylewamy nadzienie, omijając kawałki gruszek.
  10. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut. Po czym odstawiamy do wystudzenia.
  11. Przed podaniem, wbijamy w kawałki tarty ulubiony pik.

Zapach tej tarty przypomina ciepłe, letnie wieczory w sadzie.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: