fbpx
Szarlotka na kruchym cieście - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Szarlotka na kruchym cieście
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto kruche:

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 100 g cukru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

KROK 1: Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. W dużej misce wymieszaj zawartość opakowania, jako oraz masło. Miksuj na średnich obrotach przez 1-2 minuty, a następnie zagnieć ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

KROK 2: W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj plasterki jabłek z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.

KROK 3: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż nią dno formy do pieczenia.

KROK 4: Rozłóż jabłka równomiernie na cieście. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią jabłka, dociskając brzegi, aby zamknąć nadzienie.

KROK 5: Piecz przez około 45 minut, aż ciasto będzie złote. Odczekaj chwilę przed krojeniem, aby ciasto trochę ostygło i stężało.

Szarlotka na kruchym cieście

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+