Galaretka z musem z czerwonych porzeczek
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
- 1 opakowanie galaretki smak wiśniowy Delecta
- 350 ml wody
- 1.5 łyżeczki żelatyny Delecta
- 300 g czerwonych porzeczek
- 250 g śmietany kremówki
- 3 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie ulubionej posypki Delecta Decorada
Przygotowanie
Czerwona porzeczka to owoc uniwersalny - pasuje zarówno do mięs, jak i do słodkich deserów. Galaretka z musem to najlepszy pomysł na lekki, letni deser.
- Galaretkę zalewamy 350 ml wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia.
- Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i rozpuszczamy. Następnie dodajemy ją do galaretki i mieszamy całość.
- Porzeczki miksujemy blenderem i przecedzamy przez sitko. Pestki usuwamy, a przecier dodajemy do rozpuszczonej galaretki.
- Przygotowujemy filiżanki lub kokilki, które smarujemy wewnątrz odrobiną oliwy.
- Galaretkę przelewamy do filiżanek i odstawiamy do stężenia na kilka godzin.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem.
- Stężałą galaretkę przekładamy do pucharków, dekorujemy bitą śmietaną, gałązkami porzeczek, ulubioną posypką i pikiem.
Kompot porzeczkowy często gościł na stole naszych babć - na pewno nie powstydziłyby się takiego deseru!