fbpx
Tiramisu truskawkowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tiramisu truskawkowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 30

Składniki

  • 500 g świeżych truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 200 g biszkoptów
  • sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie: kilka łyżek likieru truskawkowego lub Amaretto dla dodatkowego aromatu
  • kakao do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Część truskawek zblenduj na gładki mus, dodając sok z cytryny (i likier, jeśli używasz). Pozostawione kawałki truskawek zostaw na później.

KROK 2: W dużej misce ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i wanilią na sztywno. Następnie delikatnie wmieszaj serek mascarpone, aby uzyskać gładką i jednolitą masę.

KROK 3: Biszkopty szybko zanurzaj w musie truskawkowym, aby lekko je nasączyć, ale nie rozmiękły całkowicie. Układaj biszkopty na dnie naczynia do serwowania, tworząc pierwszą warstwę.

KROK 4: Na warstwie biszkoptów rozprowadź połowę kremu mascarpone, a na kremie ułóż warstwę pokrojonych truskawek. Powtórz proces, tworząc kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w musie, kremu i truskawek.

KROK 5: Ostatnią warstwę stanowi krem mascarpone. Deser wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc, aby smaki dobrze się połączyły. Przed podaniem tiramisu truskawkowe posyp delikatnie kakao przez sitko dla dekoracji.

Tiramisu truskawkowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+