Galaretka pomarańczowa z gruszką i czekoladą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy Delecta
- 2 łyżeczki żelatyny Delecta
- 500 ml wody
- 1 duża gruszka
- 100 g masła kakaowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 duża łyżka kakao
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Dodawanie otuchy nie jest proste... Od czego jednak są słodkości z przymrużeniem oka?
- Gruszkę miksujemy blenderem.
- Galaretkę wraz z dodatkową żelatyną rozpuszczamy w 500 ml wody, dodajemy zmiksowaną gruszkę i mieszamy.
- Rozlewamy do silikonowych foremek i odstawiamy do stężenia.
- Masło kakaowe z cukrem i kakao wkładamy do rondla i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników.
- Masę czekoladową studzimy, a następnie wylewamy do foremek na galaretkę.
- Całość odstawiamy do momentu, aż masa stwardnieje.
- Gotowe galaretki wyciągamy ostrożnie z foremek i posypujemy tartą czekoladą.
- Dekorujemy pikiem.
Jedna łyżeczka i wszystko staje się łatwiejsze.