Faworki na piwie - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 50
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 50 g masła, roztopionego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • olej roślinny do smażenia
  • dodatkowy cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj roztopione masło, żółtka, cukier puder i piwo. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej piwa.

KROK 2: Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.

KROK 3: Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na cienki placek. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 2-3 cm i długości 10-15 cm. W każdym pasku zrób nacięcie w środku i przewlecz przez nie jeden koniec, tworząc charakterystyczny kształt faworków.

KROK 4: W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni C. Partiami smaż faworki, aż staną się złote i chrupiące, po około 1-2 minuty z każdej strony.

KROK 5: Wyjmij faworki z oleju i odsącz je na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem pudrem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy