fbpx
Faworki z piekarnika - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Faworki z piekarnika
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 40
czas przygotowania: 60

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

KROK 2: Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na cienki placek. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 2-3 cm i długości 10-15 cm. W każdym pasku zrób nacięcie w środku i przewlecz przez nie jeden koniec, tworząc charakterystyczny kształt faworków.

KROK 3: Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż faworki na blasze, zachowując odstępy między nimi.

KROK 4: Piecz faworki w piekarniku przez około 10-15 minut, aż staną się złote i chrupiące.

KROK 5: Wyjmij faworki z piekarnika i jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem pudrem.

Faworki z piekarnika

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+