fbpx
Faworki na piwie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Faworki na piwie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 50
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 50 g masła, roztopionego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • olej roślinny do smażenia
  • dodatkowy cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj roztopione masło, żółtka, cukier puder i piwo. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej piwa.

KROK 2: Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.

KROK 3: Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na cienki placek. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 2-3 cm i długości 10-15 cm. W każdym pasku zrób nacięcie w środku i przewlecz przez nie jeden koniec, tworząc charakterystyczny kształt faworków.

KROK 4: W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni C. Partiami smaż faworki, aż staną się złote i chrupiące, po około 1-2 minuty z każdej strony.

KROK 5: Wyjmij faworki z oleju i odsącz je na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem pudrem.

Faworki na piwie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+