Faszerowane pomarańcze i jabłka
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
15 min.
Składniki
Miseczki:- 2 duże jabłka
- 2 duże pomarańcze
- 2 łyżki konfitury żurawinowej
- 2 łyżki migdałów Bakalland
- 4 łyżki domowej granoli
- 2 łyżki orzechów włoskich Bakalland
- 2 łyżki rodzynek Bakalland
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki cukru cynamonowego Delecta
Przygotowanie
Najłatwiejszy deser na świecie - i przy okazji najpyszniejszy wybór na zimę. Pyszne, rozgrzewające bakalie to jest to!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150ºC (bez termoobiegu).
- Owoce kroimy na połówki.
- Z jabłek wycinamy gniazda nasienne, a z pomarańczy wycinamy miąższ tak, aby powstały miseczki ze skórek.
- Miąższ pomarańczy kroimy, mieszamy z posiekanymi orzechami włoskimi, rodzynkami i miodem.
- Farszem wypełniamy pomarańczowe miseczki, z wierzchu posypując cukrem cynamonowym.
- Jabłka nadziewamy konfiturą z suszonej żurawiny przygotowaną według tego przepisu i posypujemy migdałami lub wypełniamu domową granolą.
- Owoce zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.
- Dotowy deser dekorujemy ulubionymi pikami.
Pomarańcze i jabłka w wersji faszerowanej na ciepło świetnie smakują po zimowym spacerze. I powstają w 15 minut!