Faszerowane pomarańcze i jabłka - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min.

Składniki

Miseczki:
  • 2 duże jabłka
  • 2 duże pomarańcze
Farsz:

Przygotowanie

Najłatwiejszy deser na świecie - i przy okazji najpyszniejszy wybór na zimę. Pyszne, rozgrzewające bakalie to jest to!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150ºC (bez termoobiegu).
  2. Owoce kroimy na połówki.
  3. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne, a z pomarańczy wycinamy miąższ tak, aby powstały miseczki ze skórek.
  4. Miąższ pomarańczy kroimy, mieszamy z posiekanymi orzechami włoskimi, rodzynkami i miodem.
  5. Farszem wypełniamy pomarańczowe miseczki, z wierzchu posypując cukrem cynamonowym.
  6. Jabłka nadziewamy konfiturą z suszonej żurawiny przygotowaną według tego przepisu i posypujemy migdałami lub wypełniamu domową granolą.
  7. Owoce zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.
  8. Dotowy deser dekorujemy ulubionymi pikami.

Pomarańcze i jabłka w wersji faszerowanej na ciepło świetnie smakują po zimowym spacerze. I powstają w 15 minut!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy