Konfitura z suszonej żurawiny z chili

30 min4 porcje

Konfitury to zamknięte w słoikach słońce, miłość i dom. A skoro sezonowych owoców coraz więcej - czas zrobić przegląd spiżarki i przygotować nowe słoiczki!

Składniki

Nadzienie:

Wstęp

Przygotowanie konfitur niektórym kojarzy się z „pospolitym ruszeniem” – kupujemy słoiki, znosimy z targu lub przynosimy od znajomych wiaderka z owocami i poświęcamy cały weekend na tworzenie pyszności. W moim domu natomiast przygotowanie konfitur zawsze odbywało się… ot tak, kiedy tylko przyszła nam ochota na słodkości. Cierpliwie czekający zatem w spiżarce słoiczek z owocami zamkniętymi w słoiczku jest zawsze ratunkiem kiedy coś za nami chodzi albo potrzebujemy wzbogacenia wypieków lub deserów.

Jak przygotować Konfitura z suszonej żurawiny z chili?

Żurawinę umieszczam w miseczce i zalewam ją sokiem pomarańczowym, a następnie pozostawiam na 5 h. Po tym czasie żurawinę z dodatkiem soku gotuję z dodatkiem rozgniecionych papryczek chili do momentu, aż sok odparuje. Na końcu do owoców dodaje Dżemix i gotuję przez 2 minuty, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę umieszczam w słoiku.

Przygotowałam dla Ciebie muzykę, z którą praca będzie przyjemniejsza!

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
Łucja
Łucja

Cudowne i zdrowe przepisy na konfitury sama bym na to nie wpadła a tak bardzo lubię suszone owoce dziękuję

wpDiscuz