15min 12 porcji Łatwy 5h
Konfitura z suszonej żurawiny z chili

Konfitura z suszonej żurawiny z chili

Składniki

Na konfiturę:

Jak przygotować konfiturę z suszonej żurawiny?

Chili na słodko? Tak – idealnie sprawdzi się jako dodatek do słodkiego dżemu, który z powodzeniem możemy wykorzystać do wypieków czy słodkiego śniadania.

  1. Żurawinę umieszczamy w miseczce i zalewamy ją sokiem pomarańczowym, a następnie pozostawiamy na 5 godzin.
  2. Po tym czasie żurawinę z dodatkiem soku gotujemy z dodatkiem rozgniecionych papryczek chili do momentu, aż sok odparuje.
  3. Na końcu do owoców dodajemy Dżemix i gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając.
  4. Gorącą konfiturę umieszczamy w słoiku.

Chili dodaje żurawiny ostrości, ale jednocześnie podkreśla jej słodki smak. To jeden z najbardziej udanych duetów w konfiturze!

Średnia: 4,67 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: