Kulki kokosowe

1 h 30 min24 porcjiŁatwy

Składniki

Dekoracja:

Pobierz piki

Jak przygotować Kulki kokosowe?

W dzieciństwie czas spędzony z dziadkami był magiczny. Wspólne wyjścia do parku zawsze okazywały się wspaniałą przygodą, a deszczowe popołudnia w mgnieniu oka zamieniały się w pyszną zabawę przy pieczeniu ulubionych ciast i deserów. Kiedy stłukłam kolano, ciepłe ramiona babci były jak najlepszy plaster. Zbudowany przez dziadka domek na drzewie był najlepszą kryjówką podczas zabawy w chowanego z rodzeństwem. Muszę im podziękować za te i wiele innych wspaniałych chwil. Kulki kokosowe powinny podołać temu zadaniu!

Jak przygotować Kulki kokosowe?
Na początek ½ paczki wiórków kokosowych blenduję blenderem ręcznym na gładką pastę. Herbatniki miksuję na “piasek”.

Wlewam do rondla wodę, dodaję cukier i podgrzewam do momentu aż się rozpuści, tworząc słodki syrop. Następnie dodaję mleko w proszku, masło i zblendowane na pastę wiórki kokosowe. Mieszam rózgą, aż masa będzie jednolita. Dodaję herbatniki, po czym masę pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzam 5 godzin w lodówce.

Przy pomocy łyżeczki nabieram około 20-gramowe porcje masy i formuję kuleczki, wkładając do środka migdał. Gotowe kule obtaczam w wiórkach kokosowych. Na koniec kuleczki kokosowe schładzam w lodówce.

Średnia: 4,67 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...