fbpx
Churros - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Churros
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 25
czas przygotowania: 30

Składniki

Sos czekoladowy:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30% tłuszczu

Przygotowanie

KROK 1: W rondelku umieść masło, ekstrakt z wanilii, cukier, wodę oraz mleko. Podgrzewaj, a gdy mleko się zagotuje, dodaj mąkę. Nadal podgrzewając, mieszaj masę, aż stanie się gładka i zacznie odchodzić od ścianek rondla. Odstaw do ostudzenia.

KROK 2: Ciasto przełóż do miski i dodawaj do niego po jednym jajku, dokładnie ucierając je mikserem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z założoną końcówką w kształcie gwiazdki.

KROK 3: W garnku podgrzej olej do temperatury 180 stopni C. Przy pomocy rękawa cukierniczego, wyciskaj do oleju kawałki ciasta, odcinaj je nożyczkami. Następnie smaż do złotego koloru i odsączaj na ręczniku papierowym.

KROK 4: Gotowe churros posyp cukrem wanilinowym. Aby przygotować sos czekoladowy, połam czekoladę do miseczki i zalej gorącą śmietanką. Wymieszaj widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. Churros podawaj z sosem czekoladowym.

Churros - Delektujemy.pl

Churros

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Kazia Kowalczyk

21-01-2024

Ocena:

Jestem zainteresowana tymi przepisami i będę je próbować robić

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+