Eklery z malinami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 50 min.

Składniki

Ciasto:Krem:
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
Nadzienie:
  • 200 g malin

Przygotowanie

Eklery i ptysie to dobra podstawa do zabawy z kremami! Tęskno za latem? Spróbujcie eklerów z malinami!

  1. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy krem. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka. Pozostałe mleko gotujemy.
  3. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Studzimy.
  4. Miksujemy ugotowaną masę. Dodajemy porcjami miękki tłuszcz, ciągle miksując.
  5. Kolej na ciasto. Gotujemy wodę z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i chwilę gotujemy, rozcierając masę. Studzimy.
  6. Do chłodnej masy wbijamy kolejno jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 min.
  7. Ciasto na karpatkę przekładamy do rękawa dekoracyjnego i wyciskamy formę eklera zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości.
  8. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy ciasteczka do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut.
  9. Wystudzone eklery przekrajamy na pół.
  10. Na dolną część przekrojonego eklera dodajemy krem, układamy na nim maliny i delikatnie przykrywamy górną częścią eklera z kremem.

Eklery smakują najlepiej po ok. 2 godzinach schładzania. Niestety bardzo trudno zatrzymać wspomnienie lata i wytrzymać aż tyle czasu!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy