1h 12 porcji Łatwy
Owocowe marzenie – karpatka malinowa

Owocowe marzenie – karpatka malinowa

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 200 g masła
  • 625 g malin

Dekoracja:

  • garść malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka listków świeżej mięty

Jak przygotować karpatkę malinową?

Malinowa karpatka jest jak odkrywanie na nowo wspomnień z dzieciństwa. Niby doskonale znamy smak karpatki, ale za każdym kolejnym kęsem znajdujemy coś nowego.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
  2. Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. 500 g umytych malin miksujemy blenderem na mus.
  8. Do połowy musu dodajemy zawartość torebki z kremem i mieszamy, a pozostałą ilość musu gotujemy.
  9. Do gotującego się purée malinowego wlewamy rozprowadzony proszek z kremem i energicznie mieszamy całość, rozcierając ewentualne grudki.
  10. Krem studzimy, a następnie miksujemy do gładkości z miękkim tłuszczem.
  11. Warstwy wystudzonego ciasta przekładamy przygotowanym kremem.
  12. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i wysypujemy pozostałymi malinami i listkami mięty.
  13. Ozdabiamy pikiem.

I jak Wam smakuje taka wersja karpatki?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...