fbpx
Owocowe marzenie - karpatka malinowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Owocowe marzenie - karpatka malinowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 200 g masła
  • 625 g malin
Dekoracja:
  • garść malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie

Malinowa karpatka jest jak odkrywanie na nowo wspomnień z dzieciństwa. Niby doskonale znamy smak karpatki, ale za każdym kolejnym kęsem znajdujemy coś nowego.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. 500 g umytych malin miksujemy blenderem na mus.
  8. Do połowy musu dodajemy zawartość torebki z kremem i mieszamy, a pozostałą ilość musu gotujemy.
  9. Do gotującego się purée malinowego wlewamy rozprowadzony proszek z kremem i energicznie mieszamy całość, rozcierając ewentualne grudki.
  10. Krem studzimy, a następnie miksujemy do gładkości z miękkim tłuszczem.
  11. Warstwy wystudzonego ciasta przekładamy przygotowanym kremem.
  12. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i wysypujemy pozostałymi malinami i listkami mięty.
  13. Ozdabiamy pikiem.

I jak Wam smakuje taka wersja karpatki?

Owocowe marzenie - karpatka malinowa - Delektujemy.pl

Owocowe marzenie - karpatka malinowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+