Owocowe marzenie – karpatka malinowa

1 h 12 porcji

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie Karpatki Delecta
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)

Nadzienie:

  • 200 g masła
  • 625 g malin
  • kilka listków świeżej mięty

Jak przygotować karpatkę malinową - owocowe marzenie??

Zaczynam od przygotowania ciasta – w tym celu postępuję zgodnie z przepisem z opakowania. Do wypieku dwóch blatów ciasta używam blaszek o wymiarach ok. 25 x 30 cm.

500 g umytych malin miksuję blenderem na mus. Do połowy musu dodaję zawartość torebki z kremem i mieszam, a pozostałą ilość musu zagotowuję. Do gotującego się purée malinowego wlewam rozprowadzony proszek z kremem i energicznie mieszam całość, rozcierając ewentualne grudki. Krem studzę, a następnie miksuję do gładkości z miękkim tłuszczem.

Warstwy wystudzonego ciasta przekładam przygotowanym kremem, a wierzch dekoruję pozostałymi malinami i listkami mięty.

 

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz