50min 15 porcji Łatwy
Eklery z malinami

Eklery z malinami

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

Nadzienie:

  • 200 g malin

Jak przygotować eklery z malinami?

Eklery i ptysie to dobra podstawa do zabawy z kremami! Tęskno za latem? Spróbujcie eklerów z malinami!

  1. Nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu).
  2. Do naczynia dajemy jaja, wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  3. Ciasto na eklery przekładamy do rękawa dekoracyjnego i wyciskamy eklery zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości.
  4. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut.
  5. Wystudzone eklery przekrajamy na pół.
  6. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji, dodając mieszankę do kremu.
  7. Na dolną część przekrojonego eklera dodajemy krem, układamy na nim maliny i delikatnie przykrywamy górną częścią eklera z kremem.
  8. Dekorujemy eklery cukrem pudrem i wbijamy pik z ulubionym tekstem.

Eklery smakują najlepiej po ok. 2 godzinach schładzania. Niestety bardzo trudno zatrzymać wspomnienie lata i wytrzymać aż tyle czasu!

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: