Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie Ciasta Karpatka Delecta
- 4-5 jaj
- 250 ml wody (1 szklanka)
- 125 g margaryny
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
Przygotowanie
Inspiracja na romantyczny deser? Eklery w kształcie serc są najlepszym rozwiązaniem!
- Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C (bez termoobiegu).
- Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.
- Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy kształty pełnych serc.
- Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
- Wystudzone ciasteczka przekrajamy na pół.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
- Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
- Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
- Torebkę z polewą umieszczamy w gorącej wodzie i rozpuszczamy 5-10 minut.
- Nakładamy po łyżce kremu na górną i dolną część przekrojonego eklera. Delikatnie łączymy obie części.
- Oblewamy ciastka polewą, ale od spodniej strony. Będzie łatwiej nadać jej kształt serca.
Teraz jesteście uzbrojeni na miłosne wyzwania! Z taką amunicją na pewno rozczulicie każdego przeciwnika.