fbpx
Eklery serca - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Eklery serca
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Krem:
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
Polewa:

Przygotowanie

Inspiracja na romantyczny deser? Eklery w kształcie serc są najlepszym rozwiązaniem!

  1. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  3. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.
  4. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy kształty pełnych serc.
  5. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  6. Wystudzone ciasteczka przekrajamy na pół.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  9. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  10. Torebkę z polewą umieszczamy w gorącej wodzie i rozpuszczamy 5-10 minut.
  11. Nakładamy po łyżce kremu na górną i dolną część przekrojonego eklera. Delikatnie łączymy obie części.
  12. Oblewamy ciastka polewą, ale od spodniej strony. Będzie łatwiej nadać jej kształt serca.

Teraz jesteście uzbrojeni na miłosne wyzwania! Z taką amunicją na pewno rozczulicie każdego przeciwnika.

Eklery serca

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+