fbpx
Eklery serca - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Eklery serca
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Krem:
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
Polewa:

Przygotowanie

Inspiracja na romantyczny deser? Eklery w kształcie serc są najlepszym rozwiązaniem!

  1. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  3. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.
  4. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy kształty pełnych serc.
  5. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  6. Wystudzone ciasteczka przekrajamy na pół.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  9. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  10. Torebkę z polewą umieszczamy w gorącej wodzie i rozpuszczamy 5-10 minut.
  11. Nakładamy po łyżce kremu na górną i dolną część przekrojonego eklera. Delikatnie łączymy obie części.
  12. Oblewamy ciastka polewą, ale od spodniej strony. Będzie łatwiej nadać jej kształt serca.

Teraz jesteście uzbrojeni na miłosne wyzwania! Z taką amunicją na pewno rozczulicie każdego przeciwnika.

Eklery serca

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+