1h 15 porcji Średni
Eklery serca

Eklery serca

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

Polewa:

Jak przygotować eklery serca?

Inspiracja na romantyczny deser? Eklery w kształcie serc są najlepszym rozwiązaniem!

  1. Nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu).
  2. Do naczynia dajemy jaja, wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  3. Ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego. Wyciskamy eklery przez rękaw cukierniczy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadajemy im kształt serc.
  4. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut.
  5. Wystudzone eklery przekrajamy na pół.
  6. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji, dodając mieszankę do kremu.
  7. Torebkę z polewą umieszczamy w gorącej wodzie i rozpuszczamy 5-10 minut.
  8. Rozpuszczamy żelatynę w 30 ml wody.
  9. Żelatynę mieszamy z rozpuszczoną polewą za pomocą małej rózgi.
  10. Nakładamy po łyżce kremu na górną i dolną część przekrojonego eklera. Delikatnie łączymy obie części.
  11. Oblewamy ciastka polewą, ale od spodniej strony. Będzie łatwiej nadać jej kształt serca.
  12. Wbijamy w eklery piki z romantycznymi wyznaniem.

Teraz jesteście uzbrojeni na miłosne wyzwania! Z taką amunicją na pewno rozczulicie każdego przeciwnika.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...