Składniki
- 1/2 szklanki mąki pszennej typu np. 550
- 125 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- truskawki do podania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
KROK 1: Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne i rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
KROK 2: Do blendera wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz sól i zmiksuj do połączenia się składników.
KROK 3 :Uwaga, nie poparz się! Wyjmij nagrzane naczynie i dodaj masło, rozprowadź masę równomiernie.
KROK 4: Przelej ciasto do nagrzanego naczynia i poukładaj pokrojone truskawki. Zostaw kilka sztuk do dekoracji.
KROK 5: Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz bez przykrycia przez ok. 20 minut, aż omlet urośnie.
KROK 6: Wyjmij omlet z piekarnika i posyp cukrem pudrem i dodaj dodatkową porcję świeżych truskawek.