Duńskie ciastka waniliowe - Delektujemy.pl
Autor:
Duńskie ciastka waniliowe
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 40 min.

Składniki

  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru kryształu (do posypania, opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: W misie miksera utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i żółtko, a następnie dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.

KROK 2: Stopniowo przesiewaj mąkę z odrobiną soli, dodając ją do masy maślanej. Mieszaj delikatnie do momentu uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 20 minut.

KROK 3: Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 5 mm na lekko podsypanej mąką stolnicy. Wykrawaj różne kształty za pomocą foremek do ciastek lub formuj wałeczki i kręgi, aby nadać im klasyczny duński wygląd.

KROK 4: Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Jeśli chcesz, posyp wierzch cukrem kryształem, aby ciasteczka były bardziej chrupiące.

KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 10-12 minut, aż brzegi ciastek lekko się zarumienią. Po upieczeniu wyjmij blachę i pozostaw ciastka do ostygnięcia, ponieważ tuż po upieczeniu będą bardzo kruche.

Duńskie ciastka waniliowe

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+