fbpx
Ciasteczka całuski pszczelowskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasteczka całuski pszczelowskie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Zamiast całować żabkę w łapkę z wątpliwym skutkiem, ponieważ metamorfozę w księcia można wsadzić między bajki, lepiej skosztować całusków pszczelowolskich.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy miód w rondelku.
  3. Ucieramy jajo z cukrem, dodajemy płynny miód i mieszamy.
  4. Osobno mieszamy mąkę z sodą i przyprawy korzenne.
  5. Łączymy przyprawy i wszystkie składniki, mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  6. Formujemy wałeczki o grubości palca.
  7. Z każdego wałka wycinamy kawałki o około 2 cm grubości.
  8. Z każdego kawałka formujemy kuleczkę i przekładamy na blachę z papierem do pieczenia.
  9. Pieczemy około 8–10 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i chrupkie.
  10. Dekorujemy pikami.

Przygotowanie całusków, ciasteczek wpisanych na listę specjałów regionalnych, jest bardzo pracochłonne, ale za to efekt… Po prostu trzeba spróbować!

Ciasteczka całuski pszczelowskie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+