Jak przygotować całuski pszczelowskie?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Zamiast całować żabkę w łapkę z wątpliwym skutkiem, ponieważ metamorfozę w księcia można wsadzić między bajki, lepiej skosztować całusków pszczelowolskich.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Rozpuszczamy miód w rondelku.
- Ucieramy jajo z cukrem, dodajemy płynny miód i mieszamy.
- Osobno mieszamy mąkę z sodą i przyprawy korzenne.
- Łączymy przyprawy i wszystkie składniki, mieszamy i wyrabiamy ciasto.
- Formujemy wałeczki o grubości palca.
- Z każdego wałka wycinamy kawałki o około 2 cm grubości.
- Z każdego kawałka formujemy kuleczkę i przekładamy na blachę z papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 8–10 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i chrupkie.
- Dekorujemy pikami.
Przygotowanie całusków, ciasteczek wpisanych na listę specjałów regionalnych, jest bardzo pracochłonne, ale za to efekt… Po prostu trzeba spróbować!