Ciasteczka całuski pszczelowskie

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 16 porcji
  • 0
Ciasteczka całuski pszczelowskie
Ciasteczka całuski pszczelowskie

Ciasteczka całuski pszczelowskie

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 16 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Jak przygotować całuski pszczelowskie?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Zamiast całować żabkę w łapkę z wątpliwym skutkiem, ponieważ metamorfozę w księcia można wsadzić między bajki, lepiej skosztować całusków pszczelowolskich.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy miód w rondelku.
  3. Ucieramy jajo z cukrem, dodajemy płynny miód i mieszamy.
  4. Osobno mieszamy mąkę z sodą i przyprawy korzenne.
  5. Łączymy przyprawy i wszystkie składniki, mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  6. Formujemy wałeczki o grubości palca.
  7. Z każdego wałka wycinamy kawałki o około 2 cm grubości.
  8. Z każdego kawałka formujemy kuleczkę i przekładamy na blachę z papierem do pieczenia.
  9. Pieczemy około 8–10 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i chrupkie.
  10. Dekorujemy pikami.

Przygotowanie całusków, ciasteczek wpisanych na listę specjałów regionalnych, jest bardzo pracochłonne, ale za to efekt… Po prostu trzeba spróbować!

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Ciasteczka całuski pszczelowskie
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 64