1h 16 porcji Łatwy
Ciasteczka całuski pszczelowskie
Ciasteczka całuski pszczelowskie

Ciasteczka całuski pszczelowskie

Składniki

Ciasto:

Jak przygotować całuski pszczelowskie?

Zamiast całować żabkę w łapkę z wątpliwym skutkiem, ponieważ metamorfozę w księcia można wsadzić między bajki, lepiej skosztować całusków pszczelowolskich.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy miód w rondelku.
  3. Ucieramy jajo z cukrem, dodajemy płynny miód i mieszamy.
  4. Osobno mieszamy mąkę z sodą i przyprawy korzenne.
  5. Łączymy przyprawy i wszystkie składniki, mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  6. Formujemy wałeczki o grubości palca.
  7. Z każdego wałka wycinamy kawałki o około 2 cm grubości.
  8. Z każdego kawałka formujemy kuleczkę i przekładamy na blachę z papierem do pieczenia.
  9. Pieczemy około 8–10 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i chrupkie.
  10. Dekorujemy pikami.

Przygotowanie całusków, ciasteczek wpisanych na listę specjałów regionalnych, jest bardzo pracochłonne, ale za to efekt… Po prostu trzeba spróbować!

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 64
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: