fbpx
Ciasteczka imbirowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasteczka imbirowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 40
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki melasy lub syropu klonowego
  • 100 g masła, miękkiego
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • szczypta soli
  • biały lukier Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, imbir, cynamon, goździki, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce ubij masło z cukrem brązowym na puszystą masę. Dodaj melasę (lub syrop klonowy) i jajko, ubijając do połączenia składników.

KROK 2: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

KROK 3: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek do ciastek wytnij kształty.

KROK 4: Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ ciasteczka nieco się rozrosną podczas pieczenia.

KROK 5: Piecz ciasteczka przez około 8-10 minut, aż będą lekko złociste. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć na kratce. Możesz udekorować je białym lukrem. 

Ciasteczka imbirowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+