fbpx
Ciasteczka imbirowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasteczka imbirowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 40
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki melasy lub syropu klonowego
  • 100 g masła, miękkiego
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • szczypta soli
  • biały lukier Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, imbir, cynamon, goździki, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce ubij masło z cukrem brązowym na puszystą masę. Dodaj melasę (lub syrop klonowy) i jajko, ubijając do połączenia składników.

KROK 2: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

KROK 3: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek do ciastek wytnij kształty.

KROK 4: Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ ciasteczka nieco się rozrosną podczas pieczenia.

KROK 5: Piecz ciasteczka przez około 8-10 minut, aż będą lekko złociste. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć na kratce. Możesz udekorować je białym lukrem. 

Ciasteczka imbirowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+