Składniki
Masa:- 1 opakowanie pistacji Bakalland
- 600 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 100 g brązowego cukru
Przygotowanie
Kto z nas ma czas na przyjemności? A gdyby tak usiąść na chwilę, odpocząć i po prostu delektować się lodami pistacjowymi?
- Pistacje wyłuskujemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostudzenia na 15 minut, po czym odcedzamy orzechy i zdejmujemy skórkę.
- Pistacje mieszamy z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i miksujemy blenderem na gładką masę.
- Śmietankę mieszamy w garnku z rozdrobnionymi pistacjami i zagotowujemy całość.
- Gdy cukier się rozpuści odstawiamy garnek z ognia, raz jeszcze miksuję całość blenderem na jednolitą masę.
- Krem przelewamy do silikonowych foremek na muffinki i odstawiamy do ostygnięcia na 30 minut.
- Wystudzony krem wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny.
- Ozdabiamy pikiem.