Babka kresowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babka kresowa
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 50 min.

Składniki

Ciasto:
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki migdałowej lub zmielone drobno migdały
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru smak migdałowy Delecta
  • 185 g cukru
  • 4 jaja (4 żółtka i 4 białka)
  • szczypta soli
  • zmielone goździki
  • migdały
Do dekoracji:

Przygotowanie

Przepisów na babkę jest wiele, ale ta zaskoczy Was wyjątkowo aromatycznym smakiem.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Masło, cukier i cukier smak migdałowy ucieramy na puch.
  3. Dodajemy stopniowo żółtko i łyżkę mąki gryczanej na przemian.
  4. Dodajemy mąkę migdałową lub zmielone drobno migdały, goździki oraz szczyptę soli, dokładnie mieszając.
  5. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z ciastem.
  6. Na wysmarowaną masłem foremkę wlewamy ciasto i rozprowadzamy równo.
  7. Pieczemy przez około 35 minut, do suchego patyczka.
  8. Polewę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu w kąpieli wodnej.
  9. Wykańczamy polewą i płatkami migdałów.
  10. Dekorujemy pikiem.

Tego smaku nie można zapomnieć. Jest po prostu pyszny!

Babka kresowa

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz

+