fbpx
Babka kresowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babka kresowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 50

Składniki

Ciasto:
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki migdałowej lub zmielone drobno migdały
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru smak migdałowy Delecta
  • 185 g cukru
  • 4 jaja (4 żółtka i 4 białka)
  • szczypta soli
  • zmielone goździki
  • migdały
Do dekoracji:

Przygotowanie

Przepisów na babkę jest wiele, ale ta zaskoczy Was wyjątkowo aromatycznym smakiem.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Masło, cukier i cukier smak migdałowy ucieramy na puch.
  3. Dodajemy stopniowo żółtko i łyżkę mąki gryczanej na przemian.
  4. Dodajemy mąkę migdałową lub zmielone drobno migdały, goździki oraz szczyptę soli, dokładnie mieszając.
  5. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z ciastem.
  6. Na wysmarowaną masłem foremkę wlewamy ciasto i rozprowadzamy równo.
  7. Pieczemy przez około 35 minut, do suchego patyczka.
  8. Polewę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu w kąpieli wodnej.
  9. Wykańczamy polewą i płatkami migdałów.
  10. Dekorujemy pikiem.

Tego smaku nie można zapomnieć. Jest po prostu pyszny!

Babka kresowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+