Babka kresowa

  • 0,0
  • Łatwy
  • 50min
  • 12 porcji
  • 0
Babka kresowa
Babka kresowa

Babka kresowa

  • 0,0
  • Łatwy
  • 50min
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki migdałowej lub zmielone drobno migdały
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru smak migdałowy Delecta
  • 185 g cukru
  • 4 jaja (4 żółtka i 4 białka)
  • szczypta soli
  • zmielone goździki
  • migdały

Do dekoracji:

Jak przygotować babkę kresową?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Przepisów na babkę jest wiele, ale ta zaskoczy Was wyjątkowo aromatycznym smakiem.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Masło, cukier i cukier smak migdałowy ucieramy na puch.
  3. Dodajemy stopniowo żółtko i łyżkę mąki gryczanej na przemian.
  4. Dodajemy mąkę migdałową lub zmielone drobno migdały, goździki oraz szczyptę soli, dokładnie mieszając.
  5. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z ciastem.
  6. Na wysmarowaną masłem foremkę wlewamy ciasto i rozprowadzamy równo.
  7. Pieczemy przez około 35 minut, do suchego patyczka.
  8. Polewę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu w kąpieli wodnej.
  9. Wykańczamy polewą i płatkami migdałów.
  10. Dekorujemy pikiem.

Tego smaku nie można zapomnieć. Jest po prostu pyszny!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Babka kresowa
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0