Czekoladowo-jagodowy tort na zimno
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
160 min.
Składniki
Ciasto:- 3 jajka
- 64 g mąki
- 42 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 tabliczki białej czekolady
- 300 g jogurtu greckiego jagodowego 0%
- kilka jagód zblendowanych albo rozdrobnionych łyżką
- 200 g śmietanki 30%
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny Delecta
- 1 biała czekolada
- 150 g jogurtu greckiego 0%
- 100 g śmietanki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny Delecta
- 1 opakowanie galaretki o smaku czarnej porzeczki Delecta
- 350 ml wody
Przygotowanie
Trójwarstwowa, słodka radość na talerzu - tak można opisać czekoladowo-jagodowy tort na zimno.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i kolejno po jednym żółtku, ciągle miksując.
- Stopniowo dodajemy mąkę, mieszając łyżką.
- Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut.
- Studzimy na kratce i nasączamy np. wodą z cukrem albo miodem i cytryną.
- Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 3/4 szklanki gorącej wody.
- W garnku topimy tabliczki czekolady i dodajemy dwa jogurty jagodowe i zblendowane jagody.
- Całość mieszamy do połączenia się składników, po czym zdejmujemy z kuchenki.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, a po przestygnięciu mieszamy z masą czekoladową.
- Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z ostudzoną masą czekoladową.
- Schłodzony i lekko tężejący krem wylewamy na biszkopt.
- Czekoladę rozpuszczamy w garnku i dodajemy jogurt, dokładnie mieszając, po czym zestawiamy z kuchenki.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, po przestudzeniu mieszamy z masą czekoladową.
- Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z ostudzoną masą czekoladową.
- Schłodzony i lekko tężejący krem wylewamy na krem czekoladowo-jagodowy.
- Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na krem czekoladowy.
- Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Dekorujemy pikiem.
Tort idealny do świętowania każdej okazji.