fbpx
Tarta czekoladowa bez pieczenia z malinami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta czekoladowa bez pieczenia z malinami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45

Składniki

Spód:

  • 300 g markiz czekoladowych
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 350 g malin

Mus z mlecznej czekolady:

  • 1 łyżeczka (3 g) żelatyny Delecta
  • 15 ml zimnej wody
  • 500 ml śmietanki 36% tłuszczu, schłodzonej
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

KROK 1: Masło rozpuść i przestudź. Następnie umieść je w malakserze razem z markizami i połamaną czekoladą. Zmiksuj, aż uzyskasz masę o konsystencji mokrego piasku. Wysyp ją na okrągłą formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy ok. 24 cm. Masę dociśnij do dna i boków formy i wyrównaj powierzchnię. Na dno ułóż maliny grzbietami do góry.

KROK 2: Formę wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. 180 ml śmietanki wlej do rondla i podgrzej, prawie do wrzenia. Dodaj żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj połamaną mleczną i gorzką czekoladę i odstaw na 2 minuty, następnie dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładki czekoladowy sos. Ostudź go do temperatury pokojowej.

KROK 3: Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno. Następnie partiami dodawaj sos czekoladowy i bardzo delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia. Powstały mus czekoladowy wyłóż na spód tarty. Wstaw do lodówki na całą noc.

Tarta czekoladowa bez pieczenia z malinami - Delektujemy.pl

Tarta czekoladowa bez pieczenia z malinami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+