fbpx
Śmietanowiec - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Śmietanowiec
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Przygotowanie

KROK 1 - 3 galaretki w różnych kolorach, np. pomarańczową, gruszkową i malinową rozpuść każdą osobno osobno w 250 ml gorącej wody.

KROK 2 - Gdy ostygną, przelej je do niedużych pojemników wyłożonych folią spożywczą i wstaw do lodówki do stężenia. Następnie wyjmij je z pojemników pociągając za folię i pokrój w 1-centymetrową kostkę.

KROK 3 - Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty.

KROK 4 - Dwie galaretki cytrynowe rozpuść w 500 ml gorącej wody. Odstaw do ostudzenia.

KROK 5 - Śmietankę wlej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno przez ok. minutę. Cienką strużką dodaj wystudzone, ale jeszcze płynne galaretki cytrynowe i wymieszaj na małych obrotach miksera.

KROK 6 - Masę śmietanową wymieszaj z pokrojonymi w kostkę galaretkami. Możesz zostawić kilka do dekoracji.

KROK 7 - Masę przełóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki do stężenia.

KROK 8 - Przed podaniem udekoruj odłożonymi kostkami galaretek lub świeżymi owocami.

Śmietanowiec

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Dorota

28-06-2023

Ocena:

Czy można dać inne owoce zamiast truskawek?

Katarzyna Kostrubiec

28-06-2023

Ocena:

W tym deserze świeże owoce służą dekoracji - można postawić na takie owoce, na które akurat jest sezon oraz na takie, które najbardziej Ci smakują :) Do wyboru do koloru! :)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+