Czekoladowe ptysie - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 15 min.

Składniki

Ciasto
  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody (ok. 1 szklanki)
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj
  • cukier puder do dekoracji
  • 2 łyżki kakao
Krem
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny

Przygotowanie

Ptysie to małe, zgrabne ciasteczka wypełnione pysznym kremem. My podpowiadamy ich czekoladową wersję.

  1. Zagotuj wodę z tłuszczem, dodaj zawartość torebki z ciastem i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu (ok. 1 min.), energicznie rozcierając masę. Wystudź.
  2. Nastaw piekarnik na temp. 220 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min.
  4. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą w tortownicy o śr. 28 cm lub na blasze o wymiarach 25x30 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką).
  5. Wstaw do nagrzanego to temp. 220 stopni C piekarnika i piecz 25-30 min (każde ciasto piecz oddzielnie).
  6. Po upieczeniu wystudź ciasto.
  7. Przygotuj krem wg instrukcji podanej na opakowaniu.
  8. Na dolną warstwę ciasta wyłóż przygotowany krem, przykryj górną warstwą ciasta.
  9. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.
  10. Przed podaniem ciasto udekoruj cukrem pudrem.

My już nie możemy się oprzeć tym cudom, więc oddalamy się do pokoju z czekoladowym ptysiem. Wam polecamy to samo :)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy