Czekoladowe ciasto z cukinią
Trudność:
2 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
- 200g mąki pszennej
- 150g cukru
- 50g kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 100ml oleju roślinnego (np. olej rzepakowy)
- 200g startej cukinii (odciśniętej z nadmiaru wody)
- 100g kawałków czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól.
KROK 2: W innej misce połącz jajka i olej, a następnie dodaj do suchych składników. Wymieszaj wszystko dokładnie.
KROK 3: Dodaj startą cukinię i, jeśli używasz, kawałki czekolady. Wymieszaj wszystko delikatnie.
KROK 4: Przelej ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia (ok. 20x20 cm).
KROK 5: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut.
Wiesława
12-08-2023
Ocena:
Dziękuję za proste przepisy na.