45min 20 porcji Łatwy
Kocie oczka
Kocie oczka

Kocie oczka

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ulubione konfitury

Jak przygotować kocie oczka?

Herbatka jest dobra na wszystko! Zwłaszcza z kruchymi ciasteczkami, które zalotnie zerkają z talerzyka.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W misce robimy kruszonkę z mąki, cukru, soli, proszku i masła.
  4. Dodajemy żółtka, śmietanę i wyrabiamy ciasto.
  5. Rozwałkowujemy je na 0,5 cm.
  6. Wycinamy 20 kółek za pomocą szklanki.
  7. W połowie kółek wycinamy w środku mniejsze kółeczka za pomocą np. kieliszka do wódki.
  8. Pieczemy 9 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
  9. Składamy ciastka, przekładając je konfiturą.
  10. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Smacznego!

 

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 43
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: