Składniki
Ciasto:
- 480g mąki pszennej
- 120g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 250g schłodzonej margaryny
- 5 żółtek
- 1 łyżka kakao
Nadzienie:
- 1 beza Delecta
- 125 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- cukier puder
Przygotowanie
KROK 1: Do miski wsyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj startą na tarce margarynę oraz żółtka. Wszystko razem zmiksuj robotem kuchennym, aż uzyskasz jednolite ciasto.
KROK 2: Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na pół. Formę 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wylep równomiernie dno formy. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
KROK 3: Pozostałe ciasto podziel także na pół. Do jednej połowy dodaj łyżkę kakao i zagnieć, aż ciasto się z nim połączy i uzyska jednolity kolor. Oba kawałki ciasta odstaw do lodówki na czas dalszych przygotowań.
KROK 4: Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Umieść je w misce i wymieszaj z kaszą manną.
KROK 5: Zawartość opakowania z bezą wsyp do czystej miski, dodaj wodę i ubij na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera.
KROK 6: Na podpieczonym spodzie ułóż śliwki, kakaową część ciasta zetrzyj na tarce i ułóż bezę. Na wierzchu ułóż pozostałe jasne ciasto, odrywając z niego małe kawałeczki.
KROK 7: Piecz 50 minut w 180 stopniach C na najniższym poziomie piekarnika. Wyjmij i ostudź. Posyp cukrem pudrem.