fbpx
Babka górnicza z dżemem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babka górnicza z dżemem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka ulubionego dżemu (np. wiśniowego, truskawkowego)

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki (o pojemności ok. 2 litrów) natłuść i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku, upewniając się, że każde jest dobrze wmieszane przed dodaniem kolejnego.

KROK 3: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie stopniowo dodawaj do masy jajecznej, na przemian z mlekiem, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 4: Do przygotowanej formy wlej połowę ciasta. Na ciasto wyłóż równomiernie dżem, a następnie przykryj resztą ciasta. Delikatnie nożem wykonaj kilka ruchów w ciągu, aby lekko wymieszać dżem z ciastem, tworząc marmurkowy wzór.

KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babkę w formie, a następnie wyjmij na talerz. Rozpuść polewę czekoladową i polej na ciasto. Dla podkręcenia czekoladowego smaku możesz posypać ją jeszcze płatkami czekoladowymi Dekorada. 

Babka górnicza z dżemem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+