1h 12 porcji Łatwy
Czary mary rabarbary! – karpatka z rabarbarem i galaretką

Czary mary rabarbary! – karpatka z rabarbarem i galaretką

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracja:

  • 1 łyżka cukru pudru

Jak przygotować karpatkę z rabarbarem i galaretką?

Jeśli znacie kogoś, kto nie jest wielkim fanem rabarbaru, ten przepis zdecydowanie pomoże Wam przekonać niedowiarka o wspaniałości tej rośliny.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
  2. Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  9. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  10. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy, aż powstanie gęsta masa.
  11. Zdejmujemy rabarbar z ognia, wsypujemy galaretkę i dodajemy cukier wanilinowy.
  12. Masy nie gotujemy, tylko odstawiamy do wystygnięcia.
  13. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem.
  14. Na krem wykładamy masę rabarbarową i przykrywamy górną warstwą ciasta.
  15. Karpatkę z wierzchu posypujemy cukrem pudrem.
  16. Dekorujemy pikiem.

Bez dokładki się nie obędzie, prawda? 🙂

Średnia: 4,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: