1h 12 porcji Łatwy
Letnio i lekko – karpatka arbuzowa

Letnio i lekko – karpatka arbuzowa

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • ¼ średniego arbuza – 500 ml
  • 200 g masła lub margaryny

Dekoracja:

  • 1 łyżka cukru pudru

Jak przygotować karpatkę arbuzową?

Karpatka arbuzowa to lekki, letni deser, który możecie przygotować w zaledwie godzinę. Czy może być coś wspanialszego?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
  2. Dwie blaszki o wymiarach 12 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i za pomocą blendera miksujemy go na gładką masę tak, aby powstało około 500 ml soku.
  8. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml soku arbuzowego, a pozostały sok gotujemy.
  9. Do gotującego się soku wlewamy rozprowadzony proszek i chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  10. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  11. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.
  12. Karpatkę posypujemy cukrem pudrem.
  13. Dekorujemy pikiem.

Ze szklanką chłodnej lemoniady nie ma sobie równych!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: