fbpx
Cytrynowa babka wielkanocna - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Cytrynowa babka wielkanocna
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 250 g masła, miękkiego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • skórka otarta z 2 dużych cytryn
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego

Polewa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki o pojemności 2,5 litra dokładnie wysmaruj masłem i oprósz mąką lub użyj sprayu do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce ubij miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Następnie wmieszaj skórkę oraz sok z cytryny.

KROK 3: W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do masy jajecznej na przemian z maślanką, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Mieszaj tylko do połączenia składników.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babkę w formie na kratce przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź.

KROK 5: Przygotuj polewę, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę rozprowadź równomiernie na wierzchu ostudzonej babki.

Cytrynowa babka wielkanocna

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+