fbpx
Cytrynowa babka wielkanocna - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Cytrynowa babka wielkanocna
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 250 g masła, miękkiego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • skórka otarta z 2 dużych cytryn
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego

Polewa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki o pojemności 2,5 litra dokładnie wysmaruj masłem i oprósz mąką lub użyj sprayu do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce ubij miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Następnie wmieszaj skórkę oraz sok z cytryny.

KROK 3: W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do masy jajecznej na przemian z maślanką, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Mieszaj tylko do połączenia składników.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babkę w formie na kratce przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź.

KROK 5: Przygotuj polewę, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę rozprowadź równomiernie na wierzchu ostudzonej babki.

Cytrynowa babka wielkanocna

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+