fbpx
Choinka z piernikowych bułeczek - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Choinka z piernikowych bułeczek
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 60

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Choinkę nie tylko można udekorować bombkami czy pierniczkami. Można też choinkę wypiec w formie bułeczek cynamonowych. Dodatkowo będzie to super dekoracja.

  1. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku (170°C przez 5 minut).
  2. Studzimy, usuwamy skórki a następnie mielimy maszynką lub bardzo drobno rozdrabniamy w moździerzu.
  3. Masło rozpuszczamy, przelewamy do misy miksera, dodajemy jaja, mąkę, wodę, zmielone orzechy oraz ½ torebki opakowania ciasta Piernik Duża blacha.
  4. Miksujemy płaskim mieszadłem lub zagniatamy ręką.
  5. Ciasto powinno mieć konsystencję twardą, podatną na formowanie. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki.
  6. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
  7. Po wyjęciu z lodówki dzielimy na 10 równych części.
  8. Z każdej części robimy długi wałek, a następnie zwijamy go w “ślimaczka”.
  9. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem i układamy na niej ślimaczki w kształt choinki.
  10. Pieczemy około 45 minut w 170°C.
  11. Wystudzoną choinkę sypiemy cukrem pudrem lub cukrem z wanilią.

Z takich cynamonowych bułeczek można przygotować każdy kształt ? Choinka na pewno będzie wyjątkowym ciastem na świątecznym stole.

Choinka z piernikowych bułeczek

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+