fbpx
Biszkopty jarosławskie - ciasteczka savoiardi - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkopty jarosławskie - ciasteczka savoiardi
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 40 min

Składniki

Ciasto

Do posypania:

  • cukier puder

Przygotowanie

KROK 1 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.

KROK 2 - Ubijamy żółtka z 50 g cukru na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, cukier migdałowy Delecta i dobrze mieszamy.

KROK 3 - Ubijamy białka na sztywną pianę z 20 g cukru. Przekładamy pianę do ubitych żółtek, delikatnie, by piana nie opadła.

KROK 4 - Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużne formy na blachę. Posypujemy cukrem pudrem.

KROK 5 - Pieczemy 6-7 minut w rozgrzanym piekarniku.

KROK 6 - Po wyjęciu blachy z piekarnika czekamy około minutę i zdejmujemy biszkopty. Odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Biszkopty jarosławskie – to brzmi dumnie! Zwłaszcza, że są wpisane na listę produktów tradycyjnych, a ich historia sięga XIX wieku. Produkowane od 1876 roku biszkopty jarosławskie są symbolem miasta, znanym także poza granicami kraju – na początku XX wieku eksportowane były nawet na dwór cesarski Austro-Węgier, a także do Rosji i Niemiec.

Biszkopty jarosławskie - ciasteczka savoiardi - Delektujemy.pl

Biszkopty jarosławskie - ciasteczka savoiardi

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Ela

06-07-2023

Ocena:

Świetny przepis, smakowały każdemu!

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+