Tort Gianduia

2 h 16 porcjiTrudny

Obok tego tortu nikt nie przejdzie obojętnie! Prażone orzechy laskowe i czekoladowy ganasz to połączenie idealne. Prawda?

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Przygotowanie

Zaczynam od przesiania mąki i kakao. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka umieszczam w miseczce, dodaję do nich proszek do
pieczenia i ocet. Białka ubijam na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodaję żółtka i delikatnie mieszam. Do jajek dodaję mąkę z kakao i ponownie delikatnie mieszam do połączenia składników. Masę przekładam do tortownicy o średnicy 24 cm i piekę przez około 50 min. (lub do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni.

Orzechy prażę na suchej patelni, a następnie blenduję na pastę. Żelatynę zalewam 2 łyżkami gorącej wody. W rondlu na średnim ogniu rozpuszczam czekoladę w śmietance 12%, dodaję cukier muscavado i podgrzewam całość do rozpuszczenia. Masę ściągam z palnika, dodaję namoczoną żelatynę i dokładnie mieszam. Następnie dodaję zmiksowane orzechy, mieszam rózgą na jednolitą masę i studzę.

Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, a następnie partiami dodaję do niej ostudzoną masę i delikatnie mieszam.

Ostudzony biszkopt kroję na 3 blaty, nasączam ponczem z kawy i wódki, przekładam masą.

Na koniec przygotowuję ganasz czekoladowy. W rondlu umieszczam śmietankę z czekoladą, podgrzewam na wolnym ogniu do
rozpuszczenia czekolady. Następnie zdejmuję czekoladę z ognia, dodaję 30 g masła i łyżkę spirytusu.

Ganaszem czekoladowym polewam wierzch ciasta i posypuję prażonymi orzechami laskowymi.