fbpx
Ciasto z żurawiną - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z żurawiną
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj keksówkę, smarując ją masłem i obsypując mąką lub wykładając papierem do pieczenia.

KROK 2: W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj jajka, po jednym na raz, ubijając dobrze po każdym dodaniu. Dodaj wanilię i mieszaj, aż składniki się połączą.

KROK 3: Dodawaj na przemian suche składniki i maślankę do masy masłowej, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Mieszaj tylko do połączenia składników, starając się nie przepracować ciasta.

KROK 4: Delikatnie wmieszaj suszoną żurawinę (i orzechy, jeśli używasz) do ciasta. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wyrównując wierzch.

KROK 5: Piecz w piekarniku przez około 50-60 minut, aż ciasto będzie złote i tester włożony w środek wyjdzie czysty. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć na kilka minut w formie, a następnie delikatnie wyłóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto z żurawiną

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+