Ciasto z porzeczkami i kruszonką
Trudność:
2 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
20 min.
Składniki
Ciasto:
- 400 ml kefiru
- 140 ml oleju
- 250 g cukru drobnego
- 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Delecta
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 560 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 250 g czerwonej porzeczki
Kruszonka:
- 50 g masła
- 70 g mąki
- 50 g cukru
Przygotowanie
KROK 1: W misce wymieszaj kefir i olej z cukrem, cukrem ze skórką cytrynową i jajkami.
KROK 2: Do mokrych składników przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszaj do połączenia składników.
KROK 3: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, a na wierzchu ułóż umyte, oczyszczone i osuszone porzeczki.
KROK 4: W misce umieść składniki na kruszonkę i rozetrzyj je między palcami. Gotową kruszonkę ułóż na owocach.
KROK 5: Ciasto piecz w 180 stopniach C przez ok. 1 godzinę i 15 minut do suchego patyczka. Jeśli ciasto za szybko się rumieni, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia.
Danuta
18-07-2023
Ocena:
Extra przepisy nawet dla takich co nie lubią robić wypieków. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję.