Pyszne drożdżowe ciasto jagodowe

  • 5,0
  • Łatwy
  • 2h
  • 15 porcji
  • 30min
  • 0
Pyszne drożdżowe ciasto jagodowe
Pyszne drożdżowe ciasto jagodowe

Pyszne drożdżowe ciasto jagodowe

  • 5,0
  • Łatwy
  • 2h
  • 15 porcji
  • 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 paczki drożdży instant Delecta
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 25 g margaryny

Nadzienie:

  • 350 g świeżych jagód

Jak przygotować drożdżowe ciasto jagodowe?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Wyobraźcie sobie domek z ogródkiem i bałym płotkiem, radośnie merdającego ogonem psa i dzieci bawiące się  piłką na podjeździe. Do pełni szczęścia brakuje tylko ciasta jagodowego studzącego się na kuchennym parapecie.

  1. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  3. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku.
  4. Do miski wrzucamy mąkę, jaja, cukier, margarynę, mleko i drożdże.
  5. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Połowę ciasta wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
  7. Dodajemy świeże jagody i przykrywamy pozostałym ciastem, sklejając brzegi i nacinając lekko wierzch.
  8. Pieczemy około 40 minut.
  9. Dekorujemy pikiem.

Amerykański sen wprost na talerzu. Pycha!

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Pyszne drożdżowe ciasto jagodowe
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 64