2h 15 porcji Łatwy 30min
Pyszne drożdżowe ciasto jagodowe
Pyszne drożdżowe ciasto jagodowe

Pyszne drożdżowe ciasto jagodowe

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 350 g świeżych jagód

Jak przygotować drożdżowe ciasto jagodowe?

Wyobraźcie sobie domek z ogródkiem i bałym płotkiem, radośnie merdającego ogonem psa i dzieci bawiące się  piłką na podjeździe. Do pełni szczęścia brakuje tylko ciasta jagodowego studzącego się na kuchennym parapecie.

  1. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  3. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku.
  4. Do miski wrzucamy mąkę, jaja, cukier, margarynę, mleko i drożdże.
  5. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Połowę ciasta wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
  7. Dodajemy świeże jagody i przykrywamy pozostałym ciastem, sklejając brzegi i nacinając lekko wierzch.
  8. Pieczemy około 40 minut.
  9. Dekorujemy pikiem.

Amerykański sen wprost na talerzu. Pycha!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: