fbpx
Jagodzianki nr 2 - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Jagodzianki nr 2
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 20

Składniki

Ciasto:

Glazura:

  • żółtko i 1 łyżka mleka

Dekoracja

  • cukier puder lub lukier

Przygotowanie

KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko.

KROK 2: Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min. (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).

KROK 3: Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat/stolnicę, uformuj z ciasta wałek i podziel go na 8 równych części.

KROK 4: Rozpłaszcz pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek i nałóż 1-1,5 łyżki jagód. Dokładnie zlep brzegi jak w pierogu i uformuj z niego wałek. Odłóż łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz dla reszty ciasta i jagód. Zachowaj odstępy między kolejnymi jagodziankami. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem posmaruj je żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

KROK 5: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 16-18 minut - do zarumienienia.

KROK 6: Upieczone jagodzianki posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem.

Jagodzianki nr 2

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Wiktoria

06-07-2023

Ocena:

Super przepis!

Kasia

07-08-2023

Ocena:

Pycha! Jagodzianki rządzą ;P

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+